Samfundskontrakten
Et foredrag om hvordan vi skaber et stærkere og bedre Danmark.
Et spørgsmål fra Jack Ma, grundlæggeren af Alibaba, sendte Tue Mantoni på en rejse rundt i Danmark på jagt efter svar. Spørgsmålet var enkelt: “Hvad er luksus for dig?”
I løbet af turen blev det klart for Tue Mantoni, at luksus for os danskere ikke så meget handler om materielle værdier, men om vores velfærdssamfund: værdien af at kunne lade sine børn cykle i skole, få sig en solid uddannelse eller blive behandlet, hvis man bliver syg.
Velfærden er dybt afhængig af et erhvervsliv, der kan finansiere den. Og det kræver, at danske virksomheder fremadrettet har endnu bedre adgang til talent, at innovation kan dyrkes frit, at spilleregler er transparente og til at stole på, samt at der også i erhvervslivet er plads til ’de skæve og de skøre’. Denne synergi er den uformelle, gensidige aftale mellem erhvervslivet og samfundet: Den danske samfundskontrakt. Den handler om ånden i vores gensidige adfærd, ikke det skrevne ord. Virksomheder, der overholder den, får maksimal værdi og støtte af samfundet.
I Tue Mantonis nye foredrag kommer han med opfordringer på, hvad der skal til for at få virksomheder til at opstå, trives og vokse i Danmark, samt hvordan vi holder vores særlige samfundskontrakt i live, så vi efterlader et bedre samfund til de kommende generationer.
Foredraget kan også afvikles på engelsk.
Andre spændende foredrag
Inclusive leadership
For many leaders in today’s organisations, they are seeking tangible ways through which they can move from being a passive ally to an active ally.
Becoming an Active Ally of Inclusion
Individuals in organisations are seeking ways to make sense of what D&I mean for them and the teams, and what they can do to be allies of inclusion.
Making sense of D&I and my role in it
Hiring diverse talent and being a diverse organisation are certainly on the minds of many leaders and managers.