Af direktør Allan Levann, High Performance Institute

For nogle måneder siden mødte jeg en ung muslimsk kvinde på 30 år. Skarp, dygtig, mor og iværksætter. På få år er det lykkedes hende at aflevere en prisbelønnet ph.d., starte egen virksomhed, blive gift og få to børn! 30 år. Sådan. Hvordan kunne det lade sig gøre?

Hendes svar på mit spørgsmål kom prompte og præcist: Jeg har giftet mig med den rigtige mand.

Det fik mig til at tænke over et af de vigtigste valg i livet. Hvem skal du giftes med? Den person, der går efter at opnå det hele selv? Eller den der vil hjælpe dig med at få opfyldt dine drømme om karriere og fremtid? Eller et sted midt imellem?

Min vurdering er, at mænd er rigtig gode til at blive gift med kvinder, der støtter deres karriere og muligheder. Kvinden hjælper til, at manden kan få nogle børn, og hun holder styr på alt det omkring – mad, indkøb, kørsel til fritidsinteresser, osv. Erfaringerne gennem tiden viser, at mange kvinder godt kan leve med, at bare manden bliver til noget, er det godt. Og så dropper de deres egen mulige karriere for at forfølge hans drøm.

Til gengæld kan man ikke regne med, at mænd, der støtter og hjælper kvinden med hendes ambition, karriere og muligheder, hænger på træerne. Desværre! Kvinder, der bliver forfremmet til en toplederpost bliver oftere skilt inden for de første tre år, mens det ingen indflydelse på stabiliteten af mænds ægteskab, når de får en toplederstilling.

Med andre ord er mænd gode til at finde kvinder, der understøtter deres karriere og drømme om kernefamilien, mens det modsatte ikke er tilfældet. Så længe det er sådan, kan vi råbe og skrige om ligestilling, diversitet og mangfoldighed. Og vi kan skrive tykke bøger om at få flere kvinder i ledelse. Intet vil for alvor ske, hvis ikke mænd og kvinder hjælper hinanden. Om det er ved at sige ”2 års karriere til dig”, efterfulgt af ”2 års karriere til mig”, eller om der er andre og bedre balancer i hverdagen, skal jeg ikke kunne sige. Men hvis vi bare tager barselsorloven som eksempel mener jeg jo, at den burde virke karrierefremmende – uanset køn! Ingen steder som sammen med små børn, lærer man ledelse, effektivitet, empati…egenskaber, der er vigtige i en karriere og et arbejdsliv. Derfor giver det heller ikke mening, når mænd fravælger barselsorlov af karriereårsager.

Mangfoldighed er godt. For erhvervslivet. For samfundet. For mænd, for kvinder, for børn, for topledelserne, der træffer bedre beslutninger, når de er præget af diversitet. Derfor skal mænd og kvinder hjælpe hinanden. Med karriere og med kernefamilie. Så sørg for at vælge at gifte dig med den rigtige.

Allan Levann

“Mennesker udvikles gennem inspiration, lysten til at lære og glæden ved at træne.”

Allan Levann, Stifter af High Performance Institute