Jeg læste med interesse for nylig et opslag på Linkedin af bestyrelsesformand i Vækstfonden, Tue Mantoni om de yngre generationer, der bliver kørt agterud i en verden, der bliver mere og mere ulige.

Mantoni peger på, at babyboomerne er den generation, der i dag sidder på 57% af værdierne. Aktier, pæne pensionsformuer og store friværdier i et boligmarked, som er næsten umuligt for de unge at komme ind på, hvis de ikke er børn eller børnebørn af generationen, der blev født mellem 1946 og 1964. De unge ønsker en verden med mindre ulighed, hvor deres fremtidsmuligheder ikke ødelægges af skiftende økonomiske kriser og forældrenes friværdi.
Nye tal viser, at unges mulighed for at blive socialt og økonomisk bedre stillet end deres forældre er halveret. Hvorfor er vi endt i den situation som samfund? Det er der flere årsager til: Finanskrisen gjorde det sværere for unge at få en god start på arbejdsmarkedet. Oveni kom coronapandemien, som vil sætte sig dybe spor for de unge i mange år frem, efter et år med dårlig undervisning, uden et socialt liv, samt stigende ungdomsarbejdsløshed, offentlige stramninger og store regninger, der skal betales tilbage.
Hvad gør vi ved det?

Fra boomer til talent

Jeg er babyboomer. Og efter at Mantoni pegede på mig og min generation, fik jeg en tanke:

Hvad med, at alle os, der har muligheden, bliver sponsorer for fremtiden? Tænk, hvis alle boomere bliver sponsorer for unge mennesker for at hjælpe deres talent og potentiale på vej? Og tænk, hvis man ovenikøbet tænkte i at gøre den type sponsorat lige så attraktivt som sponsorater i sport, hvor man kan trække sponsoraftalen fra i skat?

Jeg er klar. Jeg vil gerne være sponsor for et ungt menneske, som ikke har de samme muligheder som mine egne børn. Den unge kunne få lektiehjælp, blive elev i min lille virksomhed, få støtte til køb af den første lejlighed, eller til at lære flid og dygtighed. Jeg kommer selv fra meget fattige kår, men er nået et godt stykke op ad friværdiens stige, fordi nogle gav mig chancen og troede på mig.

Samfundssind handler om lige muligheder

Samfundssind er mange ting – men det handler i bund og grund om at skabe et mere lige samfund. Og det har boomerne et ansvar for. Det har vi alle et ansvar for. At alle tager ansvar, kan bidrage til at afhjælpe andre samfundsproblemer som negativ social arv, problemer med integration, osv. Skatteministeren kan på sin side spille en central rolle i, at det kommer til at ske, ved at gøre det muligt at man kan få fradrag for sin investering i de unge, sin investering i fremtiden. Lige som et sponsorat i sport. Er han mon klar til det?
Lige muligheder for alle er der fremtid i. Jeg vil gerne gå forrest og går nu i gang med af skabe en SPONSOR FOR FREMTIDEN FOND, som kan bruges af alle, der ønsker at bidrage til, at gøre noget aktivt for at skabe et mere lige samfund. Er der nogle der vil hjælpe? Send mig en mail på allan@levann.dk. Bliv sponsor for fremtiden.

Af direktør Allan Levann, High Performance Institute

Allan Levann

“Mennesker udvikles gennem inspiration, lysten til at lære og glæden ved at træne.”

Allan Levann, Stifter af High Performance Institute