En virksomhedsleder skal ikke kun levere økonomiske resultater, men også skabe værdi for samfundet. Det bør de vise inden for en prøvetid på to år.
Hvordan kan en virksomhed være sikker på, at man har valgt den rette topleder? Det kan man aldrig være 100%, selv om man har gjort alt for at sikre en lang og grundig rekruttering. Kan en amerikaner lede en stor dansk virksomhed? Kan en brasilianer? En italiener? En englænder?
De seneste år er flere topledere kommet ind i en virksomhed kun for at forlade den igen med en tocifret millionbonus og aktieoptioner i ryggen. Det er dyrt for virksomheden i økonomi. Og i forhold til mistet tillid i samfundet.
Lederskab handler om dygtighed. Kultur. Karisma. Personlige såvel som faglige kompetencer. Det handler om lederens evne til at få følgeskab i egen organisation, men i lige så høj grad i samfundet.
Topchefen skal have blik for samfundsopgaven
Den dygtige leder har blik for, hvad der er meningen med virksomheden – udover blot at tjene penge. Samfundsopgaven. Det bliver vigtigere og vigtigere for virksomhedens evne til at tiltrække og rekruttere de bedste medarbejdere. Og for overhovedet at kunne agere som virksomhed. Virksomheder skal have et motiverende og inspirerende formål – som er andet end penge.
I sidste ende er et rent fokus på kapital dårligt for virksomhederne. Toplederen skal kunne tage ansvar for de dagsordener, der har med samfundet at gøre. Som klimaet. Det er ikke nok bare at have en holdning – men nødvendigt at stå for aktiv og synlig proaktiv handling. Og diversitet – et tema, som mange de sidste år har undervurderet. Forstået som køn, alder og etnicitet. Når en virksomhed præsenterer en koncernledelse med 21 mænd og nul kvinder, så truer de deres eget brand. Deres egen forretning. Hvem vil arbejde der?
Klima og diversitet handler om bundlinje
Klima og diversitet er for mig to af de allervigtigste dagsordener for topledere at forholde sig til – ud over at tjene penge til deres virksomhed. Eller rettere – ledelse i forhold til klima og diversitet er i fremtiden nødvendige for at tjene penge. Og det er toplederen, der skal sikre, at det sker. Toplederen skal skabe en kontrakt mellem virksomheden og samfundet. En samfundskontrakt. Hvad der er godt for virksomheden, skal være godt for samfundet. Det er langsigtet ledelse.
To års prøve på samfundsansvar
Derfor vil jeg foreslå, at samfundsansvar inkluderes i toplederens KPI’er. Toplederen skal levere på samfundskontrakten. Og det er dét, der skal afgøre, om vedkommende får tilbudt bonus og aktier. Helt konkret kunne man give toplederen en prøvetid på to år. For det skal der minimum til, for at kunne vurdere, om vedkommende er den rette til opgaven. Og først herefter kan toplederen blive tilbudt bonus og aktier. Ikke før.
Naturligvis skal toplederen under prøvetiden have en attraktiv løn, som matcher den internationale standard. Og vedkommende kan jo også se frem til muligheden for at få høje bonusser og aktieoptioner, så snart prøvetiden er overstået. Til gengæld får virksomheden en vigtig mulighed for at vurdere, om det er den rette person, der er blevet ansat og undgå fyring og udbetalinger i millionklassen efter kort tid.
De bedste får følgeskab
Jamen, så kan vi ikke få de bedste, vil nogen sige. Men måske er det netop de bedste, vi får? Årets leder i Danmark, Mads Nipper fra Grundfos er et godt eksempel på dette. Han tør at sætte en ambitiøs retning, der ikke bare handler om hans egen virksomhed, men om samfundet. Det skaber følgeskab. Og heldigvis er der også mange andre gode danske virksomheder, der på lignende udfylder deres del af samfundskontakten. Og dermed understøtter den tillid mellem samfund og erhvervsliv, som ikke mindst her i corona-tiden har vist sit værd, idet Danmark ser ud til at have klaret sig igennem langt bedre end mange andre lande.
Modsat er det et problem, når fyrede topledere, som ikke har leveret, forlader en virksomhed med en belønning på et større to- eller trecifret millionbeløb. De bryder samfundskontrakten og undergraver tilliden. At blive belønnet for at blive fyret! For ikke at have leveret! Det er kortsigtet ledelse og manglende ansvar. Samfundsansvar.
Af direktør Allan Levann, High Performance Institute
“Mennesker udvikles gennem inspiration, lysten til at lære og glæden ved at træne.”